پذیرش یک کودک به فرزندخواندگی، فرزندپذیری نامیده می شود که از یک جنبه اقدامی قانونی و حقوقی و از جنبه دیگر اقدامی روانشناختی است. شرایط فرزندپذیری در سازمان بهزیستی تا حد امکان هر دو جنبه را در بر میگیرد.
اگر شما خانم مجرد بالای سی سال، زوج بدون فرزند یا خانوادهای دارای فرزند هستید و شرایط عمومی فرزندپذیری را دارید، میتوانید کار را با ثبتنام آغاز کنید.
ابتدا باید به سامانه ملی فرزندخواندگی مراجعه کنید و پس از مطالعه قوانین، مدارک خود را بارگزاری کنید.
زمان ارزیابی موارد ثبت شده در سامانه طبق قاعده یک ماه است.
در صورتی که نقصی در مدارک شما باشد، در فاصله دو تا چهار هفته یک پیامک رفع نقص برای شما ارسال میشود. توجه داشته باشید، هنگام ثبت نام حتما بر اساس منطقهبندی بهزیستی، همان ادارهای را انتخاب کنید که به محل سکونت شما مربوط است. در صورتی که بین اداره بهزیستی که انتخاب کردهاید و منطقه محل سکونت شما مغایرتی وجود داشته باشد، پیامک رد درخواست برای شما ارسال خواهد شد. لیست مناطق تهران و ادارات بهزیستی مرتبط را میتوانید در بخش <a href=”https://ramonafamily.com/faq/#”>سوالات متداول</a>، زیر عنوان این سوال پیدا کنید: «من ساکن شهر تهران هستم، ثبت نام برای فرزندپذیری را از کجا آغاز کنم؟»
پس از ثبت نام موفقیتآمیز، پیامکی دریافت میکنید که در آن روز و ساعت شرکت در جلسه مصاحبه اولیه فرزندخواندگی ذکر شده است.
در این جلسه قوانین، شرایط و تعهدات فرزندپذیری برای متقاضی یا متقاضیان توضیح داده میشود.
گاهی متقاضایان با شنیدن توضیحات تصمیم به انصراف میگیرند و در مورادی ممکن است کارشناس در همان جلسه متوجه شود که متقاضی شرایط لازم برای فرزندپذیری را ندارد.
اما اگر طرفین در این جلسه توافق کنند، پرونده تشکیل میشود و شما باید اصل مدارکی را که قبلا در سایت بارگزاری کردهاید، به کارشناس پرونده خود در اداره بهزیستی تحویل بدهید. سپس کارشناس معرفینامههایی برای مراجعه به پزشکی قانونی و پلیس بهعلاوه ده در اختیار شما خواهد گذاشت. پس از آن به روانشناس معرفی میشوید تا میزان آمادگی شما برای فرزندپذیری ارزیابی شود.
مرحله بعدی، بازدید از منزل است که با هماهنگی قبلی و توسط کارشناس فرزندخواندگی انجام میشود.
چنانچه تا اینجا همه چیز درست پیش برود، به کمیته نهایی فرزندخواندگی دعوت می شوید تا مدارک بررسی شود و مصاحبه کوتاهی درباره موقعیت، تواناییها و مهارتهای شما انجام بگیرد. در همین جلسه در خصوص شرایط احتمالی کودکی که به شما معرفی خواهد شد، گفتگو میکنید.
در صورت مثبت بودن نتیجه کمیته فرزندپذیری، شما در لیست معرفی کودک قرار می گیرید و در انتظار زمان ملاقات میمانید.
زمان انتظار برای معرفی فرزندتان احتمالاً بیشتر از نه ماه طول میکشد. البته این مدت یک میانگین زمانی است و ممکن است، فقط چند ماه یا از طرف دیگر بیشتر از یک سال در نوبت باقی بمانید.
زمانی که در انتظار معرفی کودک هستید، بهترین وقت برای افزایش دانش و کسب آگاهی است. به همین دلیل رامونا چندین جلسه کارگاه آموزشی برای آماده کردن والد/والدین قبل از فرزندپذیری تهیه کرده است تا بتوانید از این فرصت به خوبی استفاده کنید. البته بعد از به خانه آمدن کودک هم شما را تنها نمیگذاریم و در کنار شما هستیم.
انتظار شما با مشخص شدن زمان ملاقات با کودک که از طرف کارشناس پرونده به اطلاعتان میرسد، پایان مییابد.
ممکن است با اولین کودکی که به شما معرفی میشود، رابطه برقرار نکنید؛ این یک وضعیت طبیعی است. همه کودکان ارزشمند و دوستداشتنی هستند، اما انسانها باهم فرق دارند و گاهی ارتباط به راحتی شکل نمیگیرد؛ به همین دلیل طبق قانون، در صورت عدم شکلگیری ارتباط، دو بار دیگر کودکان دیگری به شما معرفی میشوند. در صورتی که متقاضیان با هیچ یک از کودکان معرفی شده ارتباط برقرار نکنند، جلسه کمیته فرزندپذیری با حضور روانشناس شما دوباره تشکیل میشود تا به بررسی دلایل پرداخته شود.
پس از ملاقات، پرسنل مسؤل شیرخوارگاه، در مورد شرایط کودک توضیحات لازم را میدهند و فرصت دارید، بررسیهای پزشکی و مشاوره با پزشک معتمد خود را انجام بدهید.
پس از طی شدن این مراحل با رای دادگاه و پس از ارائه تعهدات مالی، کودک به شکل موقت به خانواده سپرده میشود. فاصله زمانی بین معرفی کودک به متقاضیان تا زمان به خانه آمدن او بستگی به شرایط قانونی از جمله صدور شناسنامه موقت کودک در بهزیستی دارد.
پس از به خانه آمدن کودک، باید برای انجام سه جلسه مشاوره و ارزیابی روانشناختی برای کودکان زیر سه سال و شش جلسه برای کودکان بالای سه سال اقدام کنید. نامه تاییدسلامت روانشناختی والدین و کودک، از سوی روانشناس برای کارشناس پرونده در اداره بهزیستی ارسال می شود.
دراین مدت مددکار بهزیستی نیز بر فرایند نظارت دارد.
سرانجام مجموع نتایج به دست آمده به دادگاه گزارش میشود.
در صورت تائید صلاحیت، حکم سرپرستی دائم از طرف دادگاه برای شما صادر میشود. رونوشت حکم به بهزیستی استان و اداره ثبت احوال ابلاغ میشود و والدین باید اقدامات لازم جهت صدور شناسنامه کودک به نام خود را انجام دهند. وضعیت کودک تا هجده سالگی طبق دستورالعمل های مربوطه پیگیری میشود و والدین ملزم به تهیه بیمه عمر برای کودک و اجرای تضمینهای مالی مربوطه خواهند بود.
لازم به ذکر است، بنا بر صلاحدید کارشناس پرونده، گاهی جا به جایی جزئی در فرایندی که بیان شد، ایجاد میشود اما در نهایت همه این گامها لازمالاجرا هستند. همچنین توجه داشته باشید، هیچ یک از مراحل فرزندپذیری در سازمان بهزیستی نیازمند پرداخت هزینه نیست.
اطلاعات تکمیلی دراین باره را میتوانید در بخش سوالات متداول مطالعه کنید و اگر مطلب مورد نیاز شما در آن بخش وجود نداشت، کافی است سوال خود را برای ما ارسال کنید.
در مورد مراحل گام به گام برای متقاضیان خارج از کشور هم ممکنه مطلب بذارید لطفا.
حتما به زودی
سلام ، وقت شما بخیر .
قبلا یکی از شروط این بود که خونه به نام فرزند خوانده زده شه . الان این شرط وجود داره هنوز ؟
سلام. خیر در قوانین تایید شده درحال حاضر به نام زدن ملک وجود ندارد و والدین برای یک سوم اموال خود وصیت نامه محضری تهیه می کنند. اما در بعضی از شهرها این شرط قانونی رعایت نمی شود و خانواده ها ملزم می شوند ملکی را به نام کنند.
فرمودین داشتن داشتن شرایط عمومی قبل از ثبت نام .
ممنون میشم در مورد شرایط عمومی راهنمایی بفرمایین
سلام. شرایطی هستند که در سامانه فرزندخواندگی بهزیستی در بخش قوانین ذکر شده اند، شامل توانایی مالی، سلامت روان و …
سلام وقتتون بخیر
کارشناس پرونده من گفته برای بازدید منزل که میان من باید هزینه ایاب ذهاب پرداخت کنم ،و برای جلسات مشاوره هر جلسه ١١٢٠
این موضوع صحت داره احساس می کنم منو گیر آوردن
سلام
برای ایاب و ذهاب در حال حاضر ممکنه ماشین نداشته باشن و به خاطر سرعت در کار شما بخوان تاکسی بگیرن.
جلسه مشاوره هم هزینه دارد.
سلام و عرض خسته نباشید
عذر میخوام سوالی داشتم شما فرمودید هیچکدام از مراحل فرزند پذیری هزینه ای پرداخت نمیشه
میخواستم بدونم پزشکی قانونی و پلیس به علاوه ده
و مشاوره هم هزینه ای ندارند؟
اگر دارند حدودا چقدر میشه؟
ممنون از لطفتون
سلام بر شما
پزشک قانونی و پلیس +۱۰ هزینه دارند، و هزینه شان مربوط به خود ارگان هست.
مبلغ متغییر هست؛ میتونید با مراجعه به سایت هر کدام از ارگان ها مبلغ رو پیدا کنید.